Bliv vist i søgeresultaterne på ChatGPT, Gemini og Copilot

18. maj 2025 | AI, Strategi, Teknologi

AI-assistenter har rykket slagmarken for opmærksomhed. I samme sekund en person stiller et spørgsmål til ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot eller Perplexity, begynder modellerne systematisk at filtrere nettet for præcis den sætning, figur eller datapoint, der besvarer spørgsmålet – og de leverer svaret direkte i dialogboksen, før brugeren overhovedet overvejer at klikke. 

Men har vi ændret os i forhold til bare at søge på Google? Og er det overhovedet relevant at AI-værktøjerne ind i den strategiske branding af virksomheder endnu? 

For at stille skarpt på dette, får du her indblik i en række nøgletal fra en række undersøgelser, men kort fortalt, så på globalt forbrugerniveau ligger den faktiske brug af generativ AI til at få råd et sted mellem en fjerdedel og godt 40 %, mens brugen af AI allerede er markant højere i videns- og B2B-miljøer.

Først tager vi et smut til USA og dykker ned i, hvordan brugen af AI ser ud på den anden siden af Atlanten.

Brugen af AI-assistenter på B2B markedet i USA og det globale marked

Forbrugerne over en kam

Lad os satarte med at kigge ind i de amerikanske forbrugere:

23 % af alle voksne amerikanere har brugt ChatGPT overhovedet (februar 2024, Pew Research Center).
Kilde: Pew Research Center

27 % har specifikt spurgt en chatbot til råds om en beslutning, og yderligere 19 % vil gerne gøre det (november 2024, YouGov-måling blandt 5.007 USA-borgere).
Kilde: YouGov

I Deloittes årlige Connected Consumer-undersøgelse fra december 2024 svarer 38 % af forbrugerne i 15 lande, at de har brugt generativ AI til projekter eller opgaver – web-søgning og research er blandt de fire mest populære formål.
Kilde: Deloitte

2025-undersøgelsen fra Attest (USA, UK, Canada, Australien) viser, at 47 % af forbrugerne nu er parate til at bruge værktøjer som ChatGPT eller Copilot til at researche køb – en stigning på 6 procentpoint fra året før.
Kilde: Attest

Det vil sige, at på tværs af en række vestlige markeder ligger den aktive brug til beslutnings- og rådgivningsformål altså omkring 25-30 % i dag, mens næsten halvdelen erklærer sig klar til at gøre det i en købssituation. Her trække de yngre segmenter (Gen Z og Millennials) gennemsnittet op – og som der løbende kommer flere fra den yngre generation ud i virksomhederne, vil AI blive endnu mere implementeret – både når der skal søges viden, leverandører og samarbejdspartnere.

B2B- og arbejdsmarkedet – AI skyder afsted i raketfart

Èn ting er, at mange forbrugere benytter AI-assistenter – men i vores arbejde benyttes det i endnu højere grad, viser en række rapporter. Kom med ned i tallene her:

75 % af de globale vidensarbejdere bruger allerede AI-værktøjer i det daglige arbejde, ifølge Microsoft & LinkedIn Work Trend Index (31 lande, maj 2024).
Kilde: Microsoft

Rapporten fremhæver, at 78 % af dem tager egen AI med på job, når virksomheden ikke stiller værktøjer til rådighed.

På organisationsniveau svarer 65 % af virksomhederne i McKinseys globale AI-survey (maj 2024), at de regelmæssigt anvender generativ AI i mindst én forretningsfunktion – næsten en fordobling på ti måneder.
Kilde: McKinsey & Company

Derfor kan vi også komme med en forsigtig konklusion, der hedder, at i B2B-kontekst er AI allerede mainstream – tre ud af fire vidensmedarbejdere bruger det, og to ud af tre virksomheder har det i drift. Det betyder, at en stor del af din målgruppe forventer AI-understøttet research og rådgivning.

Men hvad søges der på? Og hvem benytter AI?

Geografi og alder: Brugen af AI-assistenter er højest i engelsksprogede markeder og blandt mennesker, der ikke er fyldt 40 år endnu. Europa følger tæt efter, mens udviklingslandene halter lidt bagefter.

Sådan bruges AI-assistenter: De mest udbredte rådgivningsscenarier er produkt-/købs-research, læring (”forklar mig X”) og arbejdsmæssig sparring på tekst, ideer og analyse.

Vækstkurven: Tallene bevæger sig hurtigt – Pew så fx en stigning fra 18 % til 23 % ChatGPT-brugere på kun syv måneder. Med den aktuelle acceleration kan forbrugerbruget af AI-rådgivning runde 40 % globalt inden 2026, hvis tendensen fortsætter.

Så dette kan med fordel skrives bag øret:

Skift fokus fra ”blot” SEO til AI-optimering. Det gælder ikke længere om blot at rangere højt i SEO-resultaterne – det gælder om at være “Kilden”, som ChatGTP, Gemini osv. bruger, når din målgruppe søger svar.

Tag med til Europa og se, hvordan vi bruger AI

Lige under en tredjedel (31 %) af alle borgere i EU har allerede prøvet generative AI-værktøjer til at skabe tekst, billeder eller få svar/vejledning. Tallet stammer fra den nyeste Eurobarometer-måling om kultur og AI fra maj 2025.
Eunews

Hyppig brug er stadig sjælden: Reuters Institute fandt i en undersøgelse på tværs af 6 lande, at 24 % af europæerne (Frankrig, Danmark m.fl.) har brugt generativ AI til informations- eller rådgivnings­formål, men kun 1-3 % gør det dagligt.
pugpig.com

På arbejdspladserne går det hurtigere. McKinsey’s rapport viser, at omkring to tredjedele (65-71 %) af organisationerne allerede anvender generativ AI i mindst én forretnings­funktion – typisk netop til intern research, kundesupport eller rapportudkast.
McKinsey & Company

AI-rådgivning er gået fra niche til “hver tredje EU-borger benytter AI-assistenterne – men de fleste bruger det ad-hoc. Men når først virksomhederne begynder at adoptere værktøjerne for alvor,  forventer vi, at der sker endnu en kraftig stigning i at anvende ChatGPT, Copilot, Gemini osv. til at researche på alt fra produktleverandører og rådgivning.

Lad os stille skarpt på Danmark

Selvom det nok ikke kommer bag på dig, så bruger mange danskere AI-assistenter – og vi bruger dem meget!

Vi har fundet nogle tal (sammen med ChatGPT, selvfølgelig) til dig, hvor du får et hurtigt indblik i, hvor meget danskerne egentlig bruger AI.

• 69 % bruger AI-funktioner i det daglige (fx på mobil)
• 59 % bruger AI direkte på smart­phones
• 53 % er bekymrede for konsekvenserne af AI
• 61 % efterlyser mere undervisning i AI

Kilde: Techsen

I en anden stor undersøgelse fra april ’25, har 100.000. danske vidensarbejdere fordelt over 11 jobkategorier har svaret følgende:

• 50 % har allerede brugt ChatGPT
• 32 % bruger det aktuelt på jobbet
• 79 % af software-udviklere og 34 % af finans­rådgivere har prøvet det
• 6 % har ChatGPT Plus-abonnement

Kilde: The Adoption of ChatGPT

Og så bruger 28 % af danske virksomheder med mere 10 ansatte bruger AI. Her er der tale om en fordobling fra 2023 til slutningen af 2024. Du kan læse hele undersøgelsen fra Danmarks Statistik her.

Så lige for at opsummere, er tendensen ret klar, når vi kigger ind i, at omkring 65-70 % af danskerne har allerede AI inde på livet, når man tæller dagligdags mobil- og webfunktioner med.

I B2B-segmentet er brugen endnu højere; halvdelen af vidensmedarbejderne bruger generativ AI aktivt.

Officielle 2025-tal fra Danmarks Statistik er på vej, men alt peger på, at Danmark fortsat vil ligge i EU-toppen for både privat og professionel brug af AI. Så det er ikke et helt dårligt tidspunkt at kigge ind i, at AI-assistenterne også henviser til jeres ydelser og produkter.

Lad os kigge ind, hvordan AI-assistenterne begynder at henvise til dit site

I den klassiske SEO-verden handlede alt om at ligge i top-10. I svarøkonomien konkurrerer du om at blive den kilde, som modellen vælger og citerer i samme sekund, brugeren stiller sit spørgsmål.

AI-modeller bruger Real-time RAG (Retrieval-Augmented Generation). De henter bidder af dit indhold i realtid.

Google SGE og Bing Chat viser ofte flere kilder; Perplexity citerer systematisk flere ad gangen.

Indhold, der er let at læse og forstå maskinelt, får forrang.

Bottom line: Bliver du ikke valgt, tæller din placering ikke.

Teknisk fundament – slip AI-crawlerne løs

Når en AI-assistent »læser« nettet, svarer det til, at den sender små robotter rundt for at skimme siderne lynhurtigt. Vil du sikre, at robotterne både finder og forstår din rådgivningsside, skal fem grundlæggende forudsætninger være på plads:

Fortæl robotten, at den er velkommen

Robots.txt er en lille fil, der ligger på serveren og fungerer som dørmand. Hvis du skriver “Kom indenfor” til ChatGPT (OpenAI) og Google-Extended, giver du de to største AI-spillere lov til at hente og bruge dit indhold, når de skal svare brugerne.

Giv dem en hurtig, ryddelig rundtur

Robotter – og mennesker – forlader langsomme eller uoverskuelige sider. Sørg for, at koden er let: fjern tunge scripts, hold et klart hierarki af overskrifter ­(H1 til H3), og brug ARIA-mærker til at beskrive knapper og menuer for både skærmlæsere og AI. Resultat: siden loader hurtigt, og robotten forstår strukturen med det samme.

Sæt etiketter på alt det vigtige indhold

Med JSON-LD schema klistrer du et usynligt navneskilt på hver sektion: “Dette er en FAQ”, “Her er trin-for-trin-guiden” eller “Dette er selve artiklen”. AI’en slipper for at gætte og kan lynhurtigt finde det præcise afsnit, der besvarer brugerens spørgsmål.

Send et vink, hver gang du udgiver noget nyt

Et XML-sitemap er din indholdsfortegnelse; IndexNow er en ringeklokke til Google og Bing. Så snart du publicerer en ny side eller opdaterer en gammel, trykker du på klokken – og få minutter senere er siden i søgemaskinernes (og dermed AI’ernes) kartotek.

Sørg for, at mobilen flyver – og intet hopper rundt

Google måler Core Web Vitals: hvor hurtigt siden viser sig, om den springer, mens den loader, og hvor responsiv den er. Er tallene røde, opgiver mobilbrugeren – og AI’ens browserbot kan finde på at droppe siden som kilde. Hold billederne lette, reserver plads til bannere, og test ydeevnen jævnligt.

Den korte opsummering – det er ikke fordi, at SEO og AI-assistenterne adskiller sig super meget  fra hinanden – men der er bare kun 1 skud, når det handler om at blive vist som kilder i ChatGPT og Gemini. Derimod kan en placering som nummer 2, 3, 4 og 5 på Google give masser af værdi.

Derfor er vores klare opfordring, at begge dele prioriteres, hvis I gerne vil findes af jeres kunder, når de er klar til at tage et betydeligt skridt i købsrejsen.

Hvor tænder du for integrationerne til AI-assistenterne?

Indholdet er på plads – nu handler det om at koble jeres viden direkte ind i de platforme, hvor beslutningerne træffes. Hver AI-assistent har sit eget “stik”, men princippet er det samme: jo lettere du gør det for modellen at spørge din database, desto oftere bliver dit brand det naturlige referencepunkt. Nedenfor ser du den hurtigste vej til at tænde for integrationerne på ChatGPT / Bing Copilot, Google SGE / Gemini og Perplexity AI.

ChatGPT og Bing Copilot

Byg et simpelt ChatGPT-plugin på basis af et FAQ- eller vidensbank-API. Når brugere aktiverer det plugin, kalder AI’en dine data i realtid – gratis branding i to store AI-assistenter.

Sørg for, at GPTBot må crawle hele (eller dele af) websitet, så næste GPT-model lærer af dit indhold.

Google SGE / Gemini

Der er endnu ingen plugin-butik. Fokusér på klassisk crawl: schema-markup, godt internt linknet, ren robots-fil og indsendt sitemap via Search Console.

Udgiver du branche-nyheder? Tilslut dig Google News-programmet, så Gemini hurtigere ser dine artikler.

Perplexity AI

Kilden vælges ud fra traditionelle søgeresultater og kilde-autoritet. Rangér højt på de spørgsmål, målgruppen stiller, så bliver du citeret automatisk.

Opbyg branche-autoritet gennem gæsteindlæg, ekspert-citat og white papers, så din brand-autoritet skinner igennem, når Perplexity scorer kilderne.

Lad os hoppe ind i fremtiden

Hvad bliver det næste skridt, når vi tænker ind i AI-assistenterne? Det har vi prøvet på at samle i 4 konkrete bud her.

  1. Live-opdaterede modeller betyder, at aktualitet bliver lige så vigtigt som autoritet. Sørg for kontinuerlig publicering og automatiserede opdateringer.
  2. AI-visningsdata kommer til Search Console: Du får at vide, hvor ofte dine sider vises i SGE-boksen, også når brugeren ikke klikker. Forbered et dashboard til at reagere, når visninger ≠ klik.
  3. Multimodale svar vil snart trække billeder og grafik. Giv dine infografikker alt-tekst og ImageObject-schema, så AI’en kan finde og vise dem.
  4. Nye licens-tags til styring af AI-brug er på vej fra W3C/Google. Implementér dem tidligt for at signalere åbenhed og få forrang som “AI-venlig kilde”.

Vi kan ikke understrege dette nok, men det handler “bare” om at lægge jeres viden frem på nettet – og formidlet helt klart til målgruppen, så både mennesker og kunstige intelligenser kan bruge det i fremtiden.

Hvis I overvejer at bruge AI-assistenterne som en strategisk indsats i jeres branding- og kommunikationsstrategi, så er du altid velkommen til at række ud til os. Vi rådgiver gerne og kommer med anbefalinger og sammensætter en løsning, der passer til jeres budget og behov. 

Skal vi finde løsningen sammen til jeres virksomhed?

Hos Think Next kombinerer vi strategi, struktur og teknik i løsninger, der giver jer mere ud af det, I allerede gør godt.
Vi arbejder tæt sammen med jer hele vejen – og bygger digitale platforme, der gør det nemt at kommunikere klart og handle effektivt.

Vil I have en samarbejdspartner, der forstår både jeres faglighed og jeres hverdag?
Så ræk endelig ud til os – vi ved, hvordan man får tingene til at fungere i praksis.